UDDANNELSE Via University College har i år modtaget i alt 8938 kvote 2-ansøgninger til sine 42 forskellige uddannelser i Region Midtjylland. Det er en fremgang på 2,8 procent i forhold til i fjor - svarende til 240 flere ansøgninger.
Et af de steder, der er kommet en del flere ansøgninger, er i Herning. Her er der kommet i alt 928 ansøgninger, hvilket svarer til 19,6 procent flere end de 776 ansøgere i 2022. Der er også sket en lille stigning i antallet af studerende, der har søgt en uddannelse i Herning som første prioritet.
Det er specielt den engelsksprogede uddannels »AP Graduate in Design, Technology and Business«, der har været populær. Den uddannelse har hele 432 personer - eller en stigning på 44 procent søgt. Den store søgning til designuddannelserne er noget, der glæder Gitte Villemoes Larsen, som bærer titlen head of Via Design og Business.
- Jeg er fantastisk glad for og stolt over, at så mange gerne vil uddanne sig til et job i de kreative erhverv. Vi står overfor store forandringer i branchen, og vi får brug for de nye kræfter og tanker, som de unge kommer med. Mode- og livsstilsbranchen spiller en væsentlig rolle for danske økonomi, så jeg er meget tilfreds i dag, siger Gitte Villemoes Larsen i en pressemeddelelse.
Et uundværligt fundament
På pædagoguddannelsen i Ikast er det noget nær status quo på antallet af ansøgninger sammenlignet med sidste år. En enkelt ansøger mindre er det blevet til, da 64 personer har søgt ind. Dog er der kommet væsentligt flere førsteprioritetsansøgninger med en stigning på 19 procent.
Det glæder Gitte Sommer Harrits, der er prorektor og dermed øverst ansvarlig for alle Vias uddannelser, at flere gerne vil være pædagog.
- De store velfærdsuddannelser til pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver har i flere år været på top-10 over landets mest søgte videregående uddannelser. De er et uundværligt fundament under velfærdssamfundet, siger Gitte Sommer Harrits.
Hun slår fast, at Danmark har brug for, at søgningen går yderligere op på grund af de store rekrutteringsudfordringer på arbejdsmarkedet. Via håber derfor på flere ansøgninger til sommer gennem kvote 1, så flest mulige studiepladser bliver fyldt op.
I dag er det samlet set tæt på hver fjerde opslåede stilling til pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver, der ikke bliver besat, fordi der mangler uddannet arbejdskraft.
- Det er vigtigt, at velfærdsfagene kommer til at opleve større prestige og bliver talt op i den offentlige debat. Det er vigtige fag, der i høj grad giver mening og samtidig byder på arbejdsliv med masser af udviklingsmuligheder. Desuden er der stor tilfredshed med uddannelserne blandt de studerende, fremhæver Gitte Sommer Harrits, der desuden peger på, at der er brug for politisk handling.